Home


1 /
Mobilitet & Transport

Nopporo Station

De fleste jernbaner blev oprindeligt anlagt i udkanten af de gamle byområder. Siden da er byerne vokset, og har med tiden omsluttet jernbaner og stationer. I dag er den strenge sikkerhed omkring sporene samt de hyppige afgange blevet en barriere i by og landskab. I Japan har man valgt en radikal løsning på problemet: at hæve jernbanen op på dæmninger og broer.

Projektet har transformeret den gamle jernebane der løb gennem Nopporo, en forstad til byen Ebetsu, nær Sapporo. Banen løber nu på en hævet brostruktur, som gør det muligt for byens folk og trafik at bevæge sig under den, og der skabes sammenhæng mellem byens forskellige områder. Den nye station er inddelt i to etager. Passagerer ankommer fra forpladser på hver side af sporene, som er tilgængelige for busser, biler og cykler. På gadeplan findes faciliteter for både passagerer og medarbejdere.

Passagerer bliver ledt gennem en billetsluse til et område hvor de bliver ført videre op til perronerne via trapper, rulletrapper og elevatorer. Den arkitektoniske udformning er baseret på to vigtige aspekter for området. For det første giver den geografiske placering lange, kolde vintre og kraftige snefald. For det andet er regionen ofte ramt af jordskælv, hvilket gør det nødvendigt at beton- og stålkonstruktionerne skal være mere robust end i Europa.

Facaderne i gadeplan består af lokalt produceret tegl og glas. På det øvre plan er facaderne beklædt med zink, kombineret med store glasfacader, som skaber åbenhed og udsyn mod den omkringliggende by og landskabet bagved. Brugen af levende farver på mosaikker ved billetkontorer og på søjler, skaber en “rød tråd” som løber gennem hele stationen.

 

Projektets lokation