Home


1 /
Arkitektur & Design

Roskilde Forbrændingsanlæg, Kontrolrum

Affaldsselskabet KARA/NOVEREN har opført en ny, markant bygning til forbrændingsanlægget i Roskilde. I den forbindelse er der etableret et nyt, centralt beliggende kontrolrum.

Gottlieb Paludan Architects har haft ansvar for kontrolrumprojektet, som bl.a. har omfattet rumdisponering, indretning og design af specialinventaret til kontrolrummet og de omgivende funktioner. Kontrolrum, kontor, mødelokale, køkken, spiseplads og andre støttefunktioner smelter sammen til en helhed, som lægger vægt på at skabe en forbindelse mellem kontrolrummet og det meget karakteristiske nye ydre, præget af bronzelignende metal, store cirkulære åbninger og et specialudviklet lysdesign.

Det nye kontrolrum har stor loftshøjde og er beklædt med finerede paneler. Sammen med den rustrøde, spættede gulvlinoleum og loftet i træbeton giver det kontrolrummet en behagelig stemning, dæmpet akustik og godt lys.

Midt på det store gulv er inventaret udformet som en sammenhængende oval, der rummer alle kontrolfunktioner. Ovalens overflader står hovedsageligt i linoleum med samme karakter af naturmateriale som gulvet og vægpanelerne. Operatørerne bevæger sig indenfor ovalen og overvåger driften på arbejdsskærmene, de vægmonterede monitorer og en række instrumenter i et særligt vægpanel. Gennem to store ruder er der overblik over den enorme affaldssilo.

I en frise mellem vægge og loft er der anbragt LED-armaturer der lader hvidt eller blåt lys sive ned over væggene. Det hvide lys anvendes fra skumringen, hen over natten og indtil dæmringen, og oplyser finérvæggene blødt. I dagtimerne giver det blå lys indtryk af at der er et ovenlys over loftet, og opleves som dagslys.

Projektets lokation