Home


1 /
Project

Holmestrand Station is now open

22.12.2016

A new high-speed train station, located deep inside a mountain by the Norwegian coastal city Holmestrand, was inaugurated on Saturday, December 17th in a large, official opening ceremony.  

Norway's prime minister, Erna Solberg, kicked off the ceremony with her 130 km/h arrival at the station in the driver's seat of the train, and later she gave a speech from the top of the station entrance to the 1500 citizens who came out despite the rain to celebrate their new station. The new station plays an important role in the development of the city of Holmestrand, where citizens have followed the construction through the sounds of the many explosions which could be heard from within the mountain. The establishment of the station makes it easier to be a commuter in the region, as the new, double-track railway shortens the travel time to Oslo considerably. Gottlieb Paludan Architects has been working on the design of the station together with Rambøll Norway since 2010.

Unique station deep within the Holmestrand mountain
The new Holmestrand Station is a part of a larger public works project to create better connections between the cities on the west coast of the Oslo Fjord. The existing railway has been moved 150 metres inland, as the line had to be 'straightened out' in order to make it possible to travel at higher speeds. This demanded, among other things, the construction of a 12-kilometre tunnel which was blasted through the rock. The technically demanding project comprises highly complex solutions with respect to design, construction techniques, acoustics, ventilation and fire safety, as even the interior of the station is located deep within the mountain. The main space of the station is 250 metres long, 12 metres high and 30 metres wide, with four tracks.

There are three entrances to the station; a northern entrance connected to a square with a bus terminal and about 200 parking spaces, a southern entrance and a 70-metre-high elevator shaft which connects the station with the plateau atop the cliff face. Rambøll was the engineer on the project, while Gottlieb Paludan Architects was responsible for the architectural design.