1 /

Nørreport Station wins international landscape award


The team behind the redesign of Nørreport Station has won this year’s “Landezine International Landscape Award” (LILA)’s Public Choice Award in the Project Category.

Every year, Landezine International Landscape Award celebrates the most outstanding landscape architecture projects. Beside the official award, where a jury selects this year’s best projects, LILA encourages the user to vote for their favorite project. This year, the users awarded Nørerport Station with the Pucblic Choice Award.

With more than 250,000 people crossing the forecourt daily, Nørreport Station is Denmark’s busiest transport hub. Before the transformation, this was clear from the constant swarm of people navigating their way through stalls, busses, cars and a huge number of chaotically parked bicycles. It was a worn-down urban space characterized as dirty, chaotic, unsafe and noisy. The brief called for better utilization of the area above ground, making the space transparent and cohesive.

Following the transformation, it is the center of an urban space with a smooth passenger flow and a distinct city pulse. Cyclists and and pedestrians were prioritized via rerouting and reducing vehicular traffic. Key values were urban life, passenger flow, wayfinding and accessibility. The development of a new bike parking concept more than doubled the parking spaces available as well as easing their use. The lighting was designed to create a safe and attractive urban space after dark.

Gottlieb Paludan Architects provided full-service consultancy, and collaborated on the project with COBE architects, consulting engineers Sweco, and lighting designers Bartenbach.                                                                                                                                                   

Read more at: http://landezine-award.com/norreport-station-copenhagen/