Home


1 /
Mobility & Transport

Amsterdam, Amstel Station

In collaboration with Dutch architects Office Winhov, Gottlieb Paludan Architects are designing the overhaul and expansion of Amstel Station in Amsterdam.

The project consists of a number of sub-projects and will bring new and old together into one architectural vision. The project comprises an existing, preservation-worthy station building from 1939 in the east and a new station building in the west which must come together as a cohesive whole and integrate with the surrounding urban space.

In addition, the project will ensure new and enhanced connections with the area’s light rail and bus lines, roads and bicycle paths as well as new, extensive bicycle parking facilities, both above and below ground. The design of the new station building in the west will integrate with its surroundings by opening up towards the Amstel River and a new urban development area.

An original underground passage, providing access from the station to the western side of the railway tracks will be extended and converted to become part of the new station building. Thus, the projected passenger flows provide the basic structure of the design and the transfer from bicycle to train, which includes the walk through the station building and on to the platforms, becomes a convenient integrated route.

Design Challenges

Extending and rebuilding a listed modernist building.

Optimizing passenger flows for intermodal transport.

Providing convenient and ample bike parking facilities.

Creating links between future and existing city neighbourhoods.

Project location