Home


1 /
Mobility & Transport

Carlsberg Station – Design of station and urban space  

Carlsberg Station is replacing Enghave Station, making it a traffic junction for the outer Vesterbro district and the Carlsberg district.

Enghave Station is moved west to the entrance of the Carlsberg district to optimise the station’s position with regards to walking and cycling distances of the future passenger base. This will ensure coherence between the station and catchment area and give a service-related boost to the neighbourhood.

The station design creates a seamless coherence between the neighbourhood and central square of the new urban district. The station facility is incorporated into a large cantilevered deck linking the adjacent urban space of the Carlsberg district to the platforms, as well as providing space for short stays and bicycle parking. The access routes are integrated into this overall architectural concept to create a unified appearance. The entire station facility was developed with a focus on navigability, accessibility and security.

The daily flow of passengers at Carlsberg Station will be around 24,000. Almost 11,000 students and educators alone will pursue their daily activities at the University College Copenhagen, located near the station.

Gottlieb Paludan Architects are designing the new station in collaboration with Grontmij A/S and Atkins DK.

Project location