Home


1 /
Energy & Utilities

Climate and Environmental Centre

Gottlieb Paludan Architects is currently working on the masterplan for the new combined energy, climate and environmental park, Solrødgård, on behalf of Hillerød Utility Company. It is an ambitious project which will highlight the processes behind the basic utility functions of society. A new administration and operations building, the Climate and Environmental Centre, is a key factor of the park and epitomizes its sustainable profile.

The objective of the new building is to bring together the entire consortium's activities and functions at one address. The idea is to encourage employees to collaborate across utility functions, namely energy production, water purification resource recycling, climate change adaptation initiatives and the administration.

The project's architectural vision is a division of the functions into three equal volumes that interlock in a dynamic composition. The three volumes will house the main components of the complex: an administration building stacked on top of the other two volumes, housing parking facilities and workshops. The stacking of the three building volumes creates a gap which is surrounded by glass façades on all sides and constitutes the transparent heart of the complex. Thus, it is fitting that this room is the reception for both employees and visitors.

Sustainability is a central element of the design with special emphasis on: - Building Class 2020: This is an achievable ambition via mainly passive measures, such as daylight optimisation and hybrid ventilation, supplemented by elements such as solar panels, green roofs and recycling of rainwater. - Exit strategy: The design facilitates disassembly into recyclable sections at the end of the complex’s service life, which means that “raw” materials are prioritised with only the bare minimum of surface treatments, grouting, etc. - Social sustainability: Integration between different functions, groups of professionals and internal/external users is a clear priority in the organisation of the complex.

The project was developed in collaboration with Sloth Møller, Krüger og Orbicon.

Project location